3 maj 2024 kl. 09.00-12.00

Påverkan, jäv och brottslighet inom samhällsbyggnadsområdet – upptäck riskerna och bygg en robust organisation

Under detta seminarium diskuterar vi hur du som arbetar med fysisk planering, miljötillsyn och räddningstjänst i kommunen kan uppmärksamma och motverka otillåten påverkan, jäv och annan brottslig verksamhet.

Anmäl dig

Innehåll

Brottslig verksamhet inom samhällsbyggnadsområdet kan beröra många av kommunens ansvarsområden. Under detta seminarium diskuterar vi hur du som arbetar med fysisk planering, miljötillsyn och räddningstjänst i kommunen kan uppmärksamma och motverka otillåten påverkan, jäv och annan brottslig verksamhet. Vi får höra SKR:s experter berätta om hur problembilden ser ut och hur kommunen kan bygga en robust organisation för att möta detta. Dessutom får vi ta del av exempel och reflektioner från kommuner som arbetar aktivt med frågorna.

Målgrupp

Seminariet riktar sig till dig i kommunen som arbetar inom plan- och byggområdet, på miljökontor eller inom räddningstjänsten.

Praktisk information

Detta är en livesändning som kommer att spelas in och finnas tillgänglig för anmälda deltagare i 14 dagar efter seminariet.

Program

09.00 Välkomna

Charlotte Löfgren, expert avfall och miljö, Kristina Isacsson, expert planering och byggande och Johan Gert, expert skydd mot olyckor, räddningstjänst, SKR

Kommunens brottsförebyggande uppdrag

Lagen om kommuners ansvar för brottsförebyggande arbete som trädde i kraft 2023 ger bland annat kommunerna i uppgift att kartlägga brottsligheten och inrätta en samordningsfunktion. Vad innebär det, och vilka är sedan tidigare kända nycklar för ett förvaltningsöverskridande brottsförebyggande arbete i kommunen?

Greta Berg, expert brottsförebyggande, SKR.

Otillåten påverkan mot myndighetspersoner

Tjänstepersoner och förtroendevalda kan utsättas för otillåten påverkan till exempel genom hot eller trakasserier. Det kan till exempel handla om att någon försöker få dem att fatta ett mer fördelaktigt beslut, att inte fatta ett beslut, att låta bli att genomföra en tillsyn eller ändra ett fattat beslut. Detta kan leda till en tystnadskultur och i förlängningen till att man känner sig tvungen att lämna sin tjänst eller sitt uppdrag. Här får vi höra mer om otillåten påverkan, vad det är, hur det tar sig uttryck och vad kommunen kan göra för att motverka detta.

Christina Kiernan, samordnare mot välfärdsbrottslighet, otillåten påverkan och våldsbejakande extremism, SKR.

Titta bakåt och sikta framåt

Några snabba perspektiv på hur otillbörlig påverkan och jäv påverkar bygg- och miljökontoret. Vilka är egentligen konsekvenserna av bristande rutiner och hur kan vi lära av varandra?

Michael Öhlund, expert tillsyn, SKR.

Paus

Att bygga en robust organisation

Något kommunen själv kan göra för att motverka exempelvis jävsituationer, är att se till att organisationen är säker och korrekt uppbyggd. Vi får en genomgång av hur kommunen kan tänka för att på ett juridiskt hållbart sätt strukturera nämnd och förvaltningar inom miljö- och samhällsbyggnadsområdet så att risken för jäv och beroendesituationer minimeras.

Germund Persson, senior rådgivare, SKR.

Att uppmärksamma det osynliga

Hur hänger felaktig folkbokföring ihop med bygglov och otillåtna utfyllnader? Sophantering med illegal arbetskraft inom byggbranschen? I Södertälje arbetar kommunen intensivt med att uppmärksamma och stävja brottslig verksamhet som rör sig mellan olika organisatoriska områden. Vi får höra om vikten av att våga se och att i samverkan med andra agera mot tendenser som finns i många kommuner idag.

Andreas Klingström, samhällsbyggnadsdirektör, Södertälje kommun.

Paus

Trygga beslut genom Myndighetssamverkan Borås

Myndighetssamverkan Borås berättar om sitt arbete med att trygga medarbetarnas arbetsmiljö och hur hur samverkan sker med räddningstjänsten och samhällsbyggnadsförvaltningen.

Susanne Söderlund, utvecklingsledare, Borås stad.

12.00 Avslut

Informationsansvarig

  • Charlotte Löfgren
    Handläggare

Kontakta oss

Kontaktformulär SKR








Verifiering * (obligatorisk)
Vi kontrollerar att du är en människa och inte en robot.