Publicerad 20 december 2023

Bengtsfors – en resurseffektiv och inkluderande kommun genom industriell symbios

I Resurseffektiva och inkluderande kommuner genom industriell symbios (RiK Symbios Bengtsfors) gör Bengtsfors kommun och Mötesplats Steneby en stor satsning på cirkulär omställning tillsammans med det lokala näringslivet, Chalmers Industriteknik och Fyrbodals kommunalförbund. Målet är att skapa konkreta symbiossamarbeten mellan företag samt ta fram en långsiktigt hållbar organisations- och finansieringsform för ett symbioscentrum baserat i Bengtsfors kommun.

Sammanfattning

Genom att bygga projektet RiK Symbios Bengtsfors på näringslivets egna drivkrafter, jobba med medskapande processer och skapa ett gott samarbetsklimat mellan företagen har arbetet lett fram till flera affärsmöjligheter med resurseffektivitet och cirkularitet som förtecken.

Kommunens roll har varit att agera katalysator genom resurs- och behovskartläggningar, symbiosworkshops och inspirationsföreläsningar. En stor del av kommunens roll är också att se till att arbetet går framåt genom att boka möten och påminna. Utan denna katalys hade många av de bra idéerna hos företagen aldrig blivit verklighet.

Bakgrund

Ett konkurrenskraftigt näringsliv är en av förutsättningarna för ett gott liv i Bengtsfors kommun. Kommunen arbetar aktivt och kontinuerligt för att skapa goda förutsättningar för näringslivet genom samarbete och individuell utveckling.

Omställningen till ett mer hållbart och klimatneutralt samhälle, stigande energipriser, minskade råvarutillgångar och avfallskostnader driver nya arbetssätt och samarbeten mellan företag och verksamheter där samverkan kring resurser ger mer konkurrenskraftiga, cirkulära och hållbara företag. Kommunen satsar därför på att skapa förutsättningar för omställning till en cirkulär och resurseffektiv ekonomi.

RiK Symbios Bengtsfors är ett pågående projekt med syfte att skapa en långsiktig organisations- och finansieringsmodell för ett symbioscentrum i Dalsland. Projektet syftar också till att hitta symbioser och synergier mellan företag som ger upphov till en större resurseffektivtet och bidrar till att skapa en mer cirkulär ekonomi.

Genomförande

Projektet RiK Symbios Bengtsfors är en del av en större kontext som inkluderar flera olika samarbeten och aktörer som tar avstamp i regionens och kommunens unika förutsättningar.

Befintliga samverkansstrukturer

I regionen finns ett starkt skogligt företags- och kompetenskluster med fokus på hållbar, innovativ, cirkulär produktion och affärsutveckling. Klustret samlar en mångfald av företag, kompetenser, material och resurser. Klustret erbjuder en unik kombination av kunskap inom industriell automatiserad produktion samt material, hantverk och design. Denna kombination skapar förutsättningar för en hållbar cirkulär omställning i och med det glapp som finns mellan dessa olika branscher, kunskaper och perspektiv.

Parallellt finns utvecklingsnoden och kompetenscentret Stenebymiljön som samlar företag, universitet, yrkesutbildningar, branschorganisationer och aktörer inom innovation och näringslivsfrämjande. Målsättningen är att skapa förutsättningar för nya samarbeten, resursdelning och cirkulära affärsmöjligheter. Som en del i Stenebymiljön finns Mötesplats Steneby som är en regionalt finansierad katalysator med uppdrag att bidra till möjligheterna att bo och arbeta med kultur i Dalsland genom att skapa mervärden från företags- och kompetensklustret samt utvecklingsnoden och kompetenscentret Stenebymiljön.

Startskottet: Samarbete med Paper Province och Linköpings Universitet

Mötesplats Steneby och Bengtsfors kommun har ett nära samarbete och en gemensam målsättning att skapa förutsättningar för landsbygdsutveckling och ett gott liv i Bengtsfors och Dalsland. Genom ett samarbete med Paper Province och Linköpings Universitet, inom ett tidigare projekt vid namn Nordic Circular Hubs, fick Bengtsfors kommun och Mötesplats Steneby tillgång till kompetens och nätverk för att lägga grunden för en större satsning på cirkulär omställning.

Under 2020–2022 genomfördes en mängd aktiviteter där aktörerna tillsammans:

  • Samlade information, analyserade och beskrev företags- och kompetensklustret, styrkeområden och varumärke.
  • Identifierade aktörer och olika perspektiv i värdekedjan som kan ingå i en symbiossamverkan.
  • Förankrade ett projekt om industriell symbios och cirkulär omställning samt förberedde för ett mer långsiktigt inriktningsbeslut politiskt.
  • Förankrade att en del av näringslivsutvecklarens tid avsätts till arbete med industriell symbios politiskt.
  • Deltog i en utbildning i industriell symbios med professor Murat Mirata, Linköpings Universitet.
  • Deltog i Paper Province symbiosnätverk tillsammans med andra kommuner.
  • Bjöd in studenter från Linköpings Universitet att göra ett studentarbete som resulterade i en värdefull rapport om nuläge och en riktlinje för fortsatt arbete.

Det grundläggande arbetet resulterade i en förstudie finansierad av Fyrbodals kommunalförbund där Chalmers Industriteknik tillsammans med Bengtsfors kommun, Mötesplats Steneby och några nyckelaktörer från näringslivet genomförde en workshopserie i fem steg i syfte att besluta fokus och innehåll i en kommande projektansökan om en satsning på industriell symbios. Redan under workshopserien identifierades flera symbiosmöjligheter och ett stort intresse hos näringslivet att medverka i en satsning på cirkulär omställning. Med utgångspunkt från bakgrundsarbetet, workshopserien och ett intresserat näringsliv lämnades ansökan in och beviljades hösten 2022.

Medverkande parter och roller

Projektägare är Fyrbodals kommunalförbund. Övriga parter är Bengtsfors kommun, Mötesplats Steneby, Chalmers industriteknik, Vänersborgs kommun och Lysekil kommun. Projektet finansieras av forskningsrådet FORMAS.

Mötesplats Steneby har anlitats av Bengtsfors kommun som processledare. Bengtsfors kommun deltar aktivt i projektet genom ett nära samarbete med processledaren - både strategiskt och operativt.

Mötesplats Steneby verkar som en katalysator i utvecklingsnoden Stenebymiljön. Mötesplats Steneby har inarbetade kontakter på Högskolan för Design och Konsthantverk (Göteborgs Universitet) på Campus Steneby samt Stiftelsen Stenebyskolan tillsammans med ett brett nätverk av kreativa kulturskapare och hantverkare. Detta tillsammans med Bengtsfors kommuns näringslivsnätverk täcker en stor del av det totala näringslivet och ger förutsättningar att överbrygga glapp mellan de olika branscherna.

Insatser och aktiviteter

Insatser och aktiviteter från första halvåret i satsningen RiK Symbios Bengtsfors består bland annat av:

Mötesplatser och nätverk

Ett aktivt nätverk med (hittills) 90 deltagande från företag och verksamheter har formats. Fyra företagsträffar har genomförts med totalt 131 deltagare vilket inneburit många nya möten och samtal.

Forum för kompetenshöjande aktiviteter

Ett forum för kompetenshöjande aktiviteter och dialog med fokus på hållbar omställning i den egna organisationen har efterfrågats. RiK Symbios har i samverkan med Almi Väst bjudit in till en skräddarsydd workshop med Almi Väst för att starta upp ett forum med olika insatser som stöttar omställningsarbetet i företagens egna verksamheter.

Affärs- och symbiosmöjligheter

Ett antal affärs- och symbiosmöjligheter har skapats, vissa påbörjade och andra att jobba vidare med.

  • Ljudabsorberande skärmväggar. Kasserade entrémattor blir ljudabsorberande skärmväggar i ett samarbete mellan Rikstvätt, Open Wood och Textilt
  • Återbrukscentrum. Nästa steg är att utveckla affärsmodellen.
  • Spakskydd till skogsmaskiner. Spill från Wera Tent blir spakskydd till FTG Cranes som nu kan köpa lokalt producerade cirkulära produkter istället för att importera. Textilt Återbrukscentrum (TÅC) står för design- och produktutveckling. Framtagning av prototyper och utveckling av affärsmodell pågår. TÅC har utöver denna möjlighet fått flera nya samarbeten kopplat till sömnads- och produktutvecklingsuppdrag.
  • Solpaneler. Kombinera solenergi, gröna tak och livsmiljö vid installation av solpaneler på tak.
  • Energieffektivisering. Energikontor Väst, Fyrbodals kommunalförbund, Dalslands Miljö- och energikontor och RISE ska tillsammans med RiK Symbios ta fram ett informationsblad som hjälper företag i regionen att hitta information och kontaktvägar för arbete med energieffektivisering och omställning till förnybar energi.
  • Specialpall av träspill. Hos företag i och omkring Bengtsfors kommun uppstår restströmmar/spill av trä i flera olika led. Det finns också ett behov av specialemballage hos många företag lokalt vilka i dagsläget köps in utifrån. Genom att samla det lokala träspillet och samarbeta kring logistik och behov går det att skapa en lokal värdekedja.
  • Restströmmar av wellpapp. Spill av wellpapp går till förbränning. Spillet kan ha många andra användningsområden. Undersökning genomförs för att identifiera vilka möjligheter och behov som finns.
  • Innovationssprint träspill. Open Wood är en experimentverkstad och DO-tank med fokus på trä belägen i Stenebymiljön. Under augusti genomfördes en innovationssprint där lokala designers tog sig an lokalt träspill/träfibermaterial för att identifiera fler användningsområden.

Resultat

  • Kommunens samverkan med det lokala näringslivet i processen har bidragit till kreativa möten mellan olika kunskaper och perspektiv.
  • Nya samarbeten och affärer har skapats som bidrar till utveckling, arbetstillfällen och ett mer resurseffektivt och cirkulärt samhälle.
  • Aktörer såsom Almi Väst, IUC Väst, RISE, Sweco, SKR med flera har visat stort intresse för satsningen och deltar i aktiviteter och uppföljningar vilket ger tillgång till kunskap, verktyg, rådgivning och stöd i både de affärs- och symbiosmöjligheter som identifieras samt även i företagens egna omställningsarbete.
  • Arbetet har resulterat i inbjudningar att hålla olika presentationer om ”Bengtsfors modellen” RiK Symbios vilket vidgat nätverket, gett tillgång till expertis och goda exempel samt även möjlighet att marknadsföra satsningen, näringslivet och kommunen.

Medskick

  • Bygg processen på de utmaningar som näringslivet själva kommer fram med!
  • Involvera några högprofilerade företag med intresse för cirkulär omställning i processen från början. Lyft fram dessa företagare som ambassadörer för arbetet och låt dem berätta varför de deltar och varför cirkulär omställning är viktigt för dem. Det skapar både legitimitet och ett större intresse hos det lokala och delregionala näringslivet och resulterar i fler deltagande företag och aktörer.
  • Använd näringslivets diversitet. Genom att kombinera kompetenser från olika branscher skapas nya idéer och symbiosmöjligheter. I Bengtsfors har mötet mellan designers och tillverkare/produktion varit fruktsamt!
  • Jobba medskapande och sätt en tydlig och kommunicerad struktur för processen för att minska processosäkerheten samtidigt som ni jobbar målsökande
  • Sätt tonen! Det är viktigt att odla en kultur av samarbete i möten och på platser. Försök skapa en “bjussig” mentalitet då symbios handlar om samarbeten mellan aktörer.
  • Agera katalysator men lägg inte för mycket energi på det som ”inte flyger”.
  • Varva konkreta symbioser med långsiktigt arbete. Utan de konkreta symbioserna försvinner energin ur nätverket, det måste hända något men utan det långsiktiga byggs ingen trovärdighet in i processen
  • Bygg upp ett varumärke och en grafisk profil. Det är viktigt att visualisera projektet samt skapa igenkänning och en tydlig identitet
  • Kommunicera alla resultat och framgångar både direkt till involverade företag och aktörer men också genom nyhetsbrev, hemsida och sociala medier. Resultatet blir att fler företag och aktörer ansluter.

Fördjupning

RiK Symbios Bengtsfors, Bengtsfors kommun

Presentation: RiK Symbios Bengtsfors, sammanfattning första halvåret, Mediaflow

Kontaktperson

Jeanette Lindh Svanqvist
Näringslivs- och tillväxtutvecklare
Bengtsfors kommun
0531-52 60 44jeanette.lindh.svanqvist@bengtsfors.se

Vera Telemo
Processledare och hållbarhetsstrateg
Mötesplats Steneby
076-633 44 69vera@motesplatssteneby.se

Informationsansvarig

  • Victoria Kalén
    Handläggare

Kontakta oss

Kontaktformulär SKR








Verifiering * (obligatorisk)
Vi kontrollerar att du är en människa och inte en robot.

Om exemplet

Ämne
Klimat
Exempel från
Region
Tidsperiod
Projektet pågår mellan 2022-12-01 och 2024-06-30
Verksamhetsområde
Arbetsmarknad, Innovation, Näringsliv

Lärande exempel

SKR:s lärande exempel ska ge konkret hjälp och bidra till verksamhetsutveckling i kommuner och regioner.

Gå till alla lärande exempel