Publicerad 6 oktober 2021

Lärande exempel socialt arbete

Som socionom är språket ett av Sama Sadeghis viktigaste arbetsredskap. Nu när hon gjort praktik har hon fått träna svenska i ett professionellt sammanhang.

Sama Sadeghi. Fotograf Anna Simonsson.

Sama Sadeghi. Fotograf Anna Simonsson.

Sama Sadeghi kom till Sverige för fyra år sedan. Hon har en masterexamen i socialt arbete från Iran och arbetade i tio år med våldsutsatta kvinnor och barn. När hon träffade en man från Sverige gifte hon sig och flyttade hit. Sedan dess har hon läst SFI och svenska som andraspråk och nyligen avslutade hon snabbspåret för akademiker med utländsk examen.

– Varje människa har en roll i livet. Min är att vara socionom och jag älskar verkligen mitt arbete. Det är inte bara ett jobb för mig utan en stor del av mitt liv. Men att komma till Sverige var som en chock, skrattar hon.

– I mitt yrke kan jag inte göra någonting utan språket. Du måste kunna bygga relationer och gå på djupet i människors känslor och tankar. Jag behövde börja om från noll.

Viktigast var att komma ut på praktik

I snabbspåret för socionomer ingick 30 högskolepoäng i bland annat socialrätt, förvaltningsrätt och det svenska välfärdssystemet. Men viktigast av allt var, enligt Sama Sadeghi, att få komma ut på praktik under fyra månader.

– På praktiken fick jag använda mina nya kunskaper praktiskt och träna svenska i ett professionellt sammanhang, säger hon.

Praktiken gjorde hon på ett skyddat boende som drivs av stiftelsen Unga kvinnors värn. Verksamhetschefen Åsa Grimlund Milltoft berättar att de får väldigt många frågor om att ta emot praktikanter, men nästan alla får nej på grund av tidsbrist. Den här gången var dock tajmingen i verksamheten helt rätt.

– Vi såg en möjlighet att få in en erfaren person som skulle kunna tillföra något till verksamheten, samtidigt som det kändes meningsfullt ur ett samhällsperspektiv, säger hon.

Avgörande matchning

I början gick det trögt med språket för Sama. När arbetskamraterna pratade direkt med henne gick det bra men att hänga med i diskussioner var svårt. Men hon lärde sig och växte in i rollen. Successivt fick hon mer och mer ansvar och så här i efterhand är Åsa Grimlund Milltoft förvånad över hur väl det hela fallit ut.

– För oss har matchningen varit avgörande. Sama vill jobba med de här frågorna och har med sig erfarenhet från Iran. Även om lagstiftningen är annorlunda så är kvinnornas situation likartad. Dessutom har hon språkkompetens som vi haft glädje av då vår målgrupp kommer från olika länder, säger hon.

Med en månad kvar av praktikperioden började Sama Sadeghi hoppa in som timanställd vikarie på boendet. Det har hon fortsatt med även efter att praktiken avslutats, samtidigt som hon söker en tillsvidareanställning.

– De timmar jag får jobba betyder oerhört mycket för mig. Jag trivs både med jobbet och arbetskamraterna, men det är inte heltid. Snabbspåret har varit väldigt bra och gett mig självförtroende, men det räcker inte. Arbetsgivare måste också våga lita på oss med utländsk utbildning, säger Sama Sadeghi.