Publicerad 18 november 2021

Vägen till jobb för barnskötare

Vägen till jobb som barnskötare kan se ut på olika sätt. Här finns tips för arbetsgivare eller personer med utländsk utbildning och erfarenhet.

Barnskötare arbetar med att ta hand om barn och hjälpa dem i deras utveckling och lärande. Barnskötare kan arbeta på förskolor, fritidshem och skolor.

 • Lära sig svenska

  För att arbeta som barnskötare är det viktigt att kunna tala och skriva bra svenska. Det finns flera sätt att lära sig svenska på, både via kurser och på egen hand. Den som kan prata flera språk kan vara särskilt värdefull eftersom många barn och föräldrar har andra modersmål än svenska.

  Video där utlandsutbildade personer, arbetsgivare och handledare berättar om utmaningar med att lära sig svenska. Videons längd: 4 minuter.

  Om att lära sig svenska, YouTube

  Är du arbetsgivare och vill jobba språkutvecklande?

  Jobba med språket

  Vill du lära dig svenska?

  Information om Sverige

  Hej svenska

 • Praktik

  För att lära sig svenska är det bra att träna språket på en arbetsplats, till exempel genom att göra praktik. Det är också en bra möjlighet för den som kommer med utländsk utbildning och erfarenhet att lära sig hur yrket fungerar i Sverige.

  Är du arbetsgivare eller handledare och vill veta mer om praktik?

  Rekrytera och handleda

  Vill du hitta en praktikplats?

  För att hitta en praktikplats kan man få hjälp av Arbetsförmedlingen, om man är inskriven där. Eller genom att höra av sig till en kommun där man vill praktisera.

  På SKR:s webbplats finns en lista med alla kommuner i Sverige i bokstavsordning.

  Lista över Sveriges kommuner, SKR

  Det kan vara bra att förbereda sig innan man kommer till en arbetsplats. Skolverket har en introduktion om förskolan för barnskötare, obehöriga förskollärare och annan personal i förskolan.

  Introduktion om förskolan, Skolverket

 • Utbildning

  Det finns utbildningar till barnskötare. En utbildning till barnskötare tar cirka 1-1,5 år om man studerar heltid på Komvux.

  Vill du utbilda dig till barnskötare?

  För att veta mer om de utbildningar som finns där du bor, ta kontakt med din kommun.

  Lista över Sveriges kommuner, SKR

Läs mer