- Startsida
- Offentlig säker mat
- Egenkontroll
- Avdelningskök, äldreomsorg
- Personalhygien, äldreomsorg
Publicerad 6 november 2020
Personalhygien på avdelningskök i äldreomsorgen
Vid arbete med mat i avdelningskök i äldreomsorgen gäller följande rutiner.
Vid servering av mat till de boende ska du följa de hygienrutiner som gäller för övrigt arbete på avdelningen. Ta av eventuella skyddskläder som använts vid omvårdnadsarbete som kan medföra smittrisk. Tvätta händerna.
Vid arbete med mat i avdelningsköket gäller dessutom följande rutiner:
- Använd förkläde.
- Tvätta händerna när du:
- börjar arbetet
- har varit på toaletten
- har hanterat andra saker än mat och köksredskap
- byter arbetsmoment
- har snutit dig
- har ätit/fikat
- Använd handske om du har sår/plåster på handen, annars räcker det med rentvättade bara händer.
- Hantera inte oförpackad mat till boende om du
- mår illa eller har diarré
- har feber eller halsont
- har hudinfektion eller infekterat sår på händerna
- är sjuk på annat sätt och kan tänkas smitta via maten.
Laga mat tillsammans
De boende får delta i arbetet i köket om de kan och vill. Samma regler för personalhygien och mathantering gäller alla i köket. Personalen ansvarar för att instruera de som hjälper till.