- Startsida
- Offentlig säker mat
- Egenkontroll
- Avdelningskök, sjukhus
- Servering, beställning, sjukhus
Servering och beställning i avdelningskök på sjukhus
Rätt portion till rätt person. Ha extra omsorg om specialkosten. Låt inte infrysning förstöra matens kvalitet.
Information om maten
Ni som avdelningspersonal har alltid ett ansvar för att rätt person får rätt mat. Detta är extra viktigt om de som äter på avdelningen är små barn, sjuka äldre eller inte själva kan förstå information om maten, särskilt om någon har en överkänslighet mot mat. Kontakta alltid köket om ni är osäkra.
Se till att få ett tydligt meddelande från köket om en allergisk patient kan äta den vanliga maten.
Vid servering ska det alltid finnas information om innehåll av eventuella allergen från EU:s allergenlista till exempel "innehåller mjölk, fisk, selleri”. Detta behövs dock inte om patienten har en känd överkänslighet och får en personligt anpassad portion. Om ni är osäkra, ring köket. Information om maten kan också finnas i sjukhusets datasystemför måltider.
Om patienten frågar, ska ni också kunna ge information om vad det är för maträtt, t.ex. ”Ugnsbakad lax med potatis och broccoli”.
Läs mer om livsmedelsinformation på avdelning (=länk till märkningsavsnittet för avd.)
Specialkost
I avdelningsköket ska alltid finnas aktuell information om patienternas eventuella behov av anpassad mat. Konsistensanpassad mat är extra känslig för bakterier. Mat med gelékonsistensska förvaras kallt. När du gör i ordning mat till någon med överkänslighet / allergi är det viktigt att läsa ingrediensförteckningar noga och arbeta på rena ytor med rena redskap. Undvik träredskap. Se till att allergianpassade livsmedel t.ex. glutenfritt förvaras i slutna förpackningar eller övertäckta så att de skyddas mot spill från andra livsmedel.
Beställ lagom mycket varor till ert kök
Anpassa beställningar av matvaror till en lagom mängd så att ni har lämplig omsättning i både torrförråd, kyl och frys med tanke på varornas hållbarhet. Undvik att frysa in mat på avdelningen eftersom långsam infrysning i ett vanligt frysskåp med efterföljande upptining sänker kvalitén på maten.