Publicerad 22 december 2023

Överenskommelse om en God och nära vård 2023

SKR och statens överenkommelse om en god och nära vård 2023 fokuserade på fyra utvecklingsområden; primärvården som nav, vårdens medarbetare, E-hälsa och ambulanssjukvården.

Redovisning av insatser för 2023

Regionerna och Regionala samverkans- och stödstrukturerna (RSS) för kommunerna ska lämna redovisning av genomförda insatser, uppnådda resultat och användning av medlen inom överenskommelsen.

En slutredovisning för hela 2023 ska skickas in senast 31 mars 2024. Slutredovisningen ska skickas in till både Socialstyrelsen och SKR:

socialstyrelsen@socialstyrelsen.se

info@skr.se

Ekonomisk redovisning

I överenskommelsen för 2023 står att kommuner och regioner ska lämna en ekonomisk redovisning för kalenderåret 2023 till Kammarkollegiet senast den 31 mars 2024. SKR har dock fått nya besked av regeringen angående detta.

De nya beskeden innebär att kommuner och regioner inte ska skicka in en ekonomisk redovisning till Kammarkollegiet. Däremot ska kommuner och regioner på förfrågan från till exempel Kammarkollegiet fortfarande kunna redovisa hur medel har använts.

SKRs rapportering 2023

SKR lämnar slutredovisning av den genomförda verksamheten 2023 till Socialdepartementet senast 31 mars 2024. En ekonomisk redovisning för kalenderåret 2023 ska lämnas till Kammarkollegiet senast den 31 mars 2024.

Överenskommelse God och nära vård 2023

Överenskommelsen omfattade totalt 6 394,5 miljoner kronor. Av dessa avsattes 5 043 miljoner kronor till regionerna varav 300 miljoner för utveckling av primärvård i landsbygd, respektive 1 050 miljoner till kommunerna. 250 miljoner kronor var avsatta för kommuner och regioner gemensamt, för en satsning på verksamhetsförlag utbildning för sjuksköterskor i grundutbildning.

51 500 000 kronor avsattes till SKR för att stödja regionerna och kommunerna i omställningen av hälso- och sjukvården till nära vård.

Fyra utvecklingsområden

Överenskommelsen för 2023 bestod av fyra utvecklingsområden som alla syftade till att stödja utvecklingen av hälso- och sjukvården med särskild inriktning på den nära vården.

1. Utvecklingen av den nära vården med primärvården som nav

För området avsattes totalt 3 139 miljoner kronor varav 2 389 miljoner kronor till regionerna och 750 miljoner kronor till kommunerna. Medlen kunde bland annat användas för att:

  • utveckla samordning inom eller mellan vårdgivare
  • förbättra tillgänglighet
  • öka kontinuitet och relationsskapande i hälso- och sjukvården
  • införa Patientkontrakt
  • samskapande tillsammans med patienter och närstående
  • hälsofrämjande och förebyggande arbete
  • utveckling av primärvård i landsbygd.

2. Goda förutsättningar för vårdens medarbetare

Området omfattade totalt 3 049 miljoner kronor under 2023. Av dessa medel avsattes 1 999 miljoner kronor till regionerna och 200 miljoner kronor till kommunerna för övergripande insatser. Därtill avsattes 400 miljoner kronor till regionerna och 100 miljoner kronor till kommunerna för specialistsjuksköterskeutbildning. Ytterligare 100 miljoner kronor avsattes till regionerna för att möjliggöra utvecklings- och karriärmöjligheter för specialistsjuksköterskor.

Därutöver avsattes 250 miljoner kronor till regioner och kommuner som utökade antalet VFU-veckor (verksamhetsförlagd utbildning) för studenter på utbildningen för sjuksköterskeexamen.

3. Insatser inom ramen för Vision e-hälsa 2025

För utvecklingsområdet avsattes 70 miljoner kronor till regionerna för insatser inom strukturerad vårdinformation och standardisering. Medlen fick användas till att stärka nya, redan pågående insatser eller bibehålla effekter av redan gjorda satsningar.

4. Förstärkning av ambulanssjukvården

Under 2023 avsattes 85 miljoner kronor till regionerna som stöd till utveckling av ambulanssjukvården.

Informationsansvarig

  • Lisbeth Löpare Johansson
    Samordnare

Kontakta oss

Kontaktformulär SKR








Verifiering * (obligatorisk)
Vi kontrollerar att du är en människa och inte en robot.