Publicerad 16 juli 2024

Förbud och dispensmöjlighet för förbränning av separat insamlat bioavfall

Regeringen har den 11 juni 2024 remitterat ett förslag till förordningsändringar som bland annat rör de regler i avfallsförordningen som rör insamling och eldning av trädgårdsavfall.

Regeringens förslag innebär bland annat att bemyndigandet i 3 kapitlet paragraf 13 a, punkt 2 upphävs. Kommunen får också ett nytt bemyndigande att meddela undantag från den eldning av trädgårdsavfall som blir tillåten enligt en annan bestämmelse (se förslag till nya 3 kap. 1 d och e §§ i avfallsförordningen).

Kravet på dispens för majbrasor (eldning i samband med tillställning enligt ordningslagen) föreslås avskaffas. Även en punkt i kommunernas bemyndigande att meddela lokala föreskrifter till skydd för människors hälsa föreslås upphävas (40 § p. 7 punkten i förordningen om miljöfarlig verksamhet och hälsoskydd).

Remiss av promemoria Hantering av trädgårds- och parkavfall, Regeringen

Mot bakgrund av förslagen i remissen har tidigare text på webben tagits bort. Det finns mot bakgrund av remissen skäl att avvakta med planer om att meddela föreskrifter om hantering av trädgårdsavfall med stöd av bemyndigandet i 3 kap. 13 a § 2 punkten.

Informationsansvarig

SKR:s Kontaktcenter
info@skr.se

Kontakta oss

Kontaktformulär SKR








Verifiering * (obligatorisk)
Vi kontrollerar att du är en människa och inte en robot.